Keresés:
Események
«2021. január»
HKSzeCsPSzoV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Új szakirányú továbbképzések a BGE-n – Kereskedelembiztonság és üzletfejlesztés
2018.08.13
A Budapesti Gazdasági Egyetem a szakirányú továbbképzések terén is sokszínű képzési kínálattal várja az alapoklevéllel már rendelkező, de még további speciális szakképzettség megszerzését tervező felnőtteket. Kiemelt célunk, hogy képzéseink igazodjanak a gyorsan változó munkaerő-piaci igényekhez, az oktatásban magasan kvalifikált szakemberek vesznek részt, akik munkájuk során saját tapasztalataik mellett hasznosítják az egyetemi kutatási eredményeket is.

Kereskedelembiztonság és üzletfejlesztés szakirányú továbbképzés a KKK-n! 

A globális áruáramok velejárójaként új kockázati kategória jelent meg a nemzetközi kereskedelemben. Az ún. „biztonságvédelmi” kockázat egyrészt az áruk globális térben történő mozgásából ered, másrészt az áruküldeményekkel összefüggő adatok megbízhatóságának, dokumentálásának és ellenőrizhetőségének kockázatát jelöli. A kereskedelmi folyamatok védelmével, a szállítmányok láthatóságával kapcsolatos kötelezettségeket vám- és adótörvények, az export-import forgalom engedélyezési eljárásai, a nemzetközi fuvarozás új egyezményei írják elő. Emellett a szerződő felektől elvárt, hogy a biztonsággal összefüggő feladataikat részleteikben ismerjék, és végrehajtásuk érdekében megfelelő rendelkezéseket, illetve utasításokat dolgozzanak ki a szerződésükben.

A globális értékteremtő láncok pregnáns nemzetközi és helyi jelenléte miatt nemcsak a nemzetközi jogalkotás szentel kiemelt figyelmet az ellátási láncok biztonsági és védelmi igényeinek, de a magyar és uniós hatóságok, illetve a nemzetközi szervezetek is több szintű, és összehangolt együttműködési rendszereket hoztak létre. A magyar gyártó és szolgáltató vállalatok csak akkor válhatnak a multinacionális értékláncok részeseivé, ha a belső vállalati folyamataikat a biztonságtudatosság szemléletmódja alapján alakítják át, mely nem csak új kockázatkezelési módszerek bevezetését igényli, de a menedzsmenti felelősség egy új alakzatát is megteremti.

A kereskedelem biztonsági, illetve védelmi előírásainak való megfelelőség követelménye mind a termelő, mind a szolgáltató szektorban „tovább gyűrűző” hatással fog érvényesülni az elkövetkező években. Először az ún. elsőkörös (1. Tier) beszállítók lesznek kötelesek a „trade compliance” koncepció megvalósítására és ennek szellemében a szükséges szabályzatok kialakítására, valamint a belső vállalati folyamatok átszervezésére. Az ún. „trade compliance” operatív eszközrendszer kialakítását, és a kapcsolódó intézkedéscsomag bevezetését követően azonban az érintett vállalat csak olyan (be)szállítóktól fogadhat el áruküldeményt, illetve vásárolhat szolgáltatást, amely kereskedelembiztonsági szempontból maga is „megbízhatónak” minősül. Ezen követelmény alapján válnak az ún. második körös (2. Tier) gyártók és szolgáltatók is kötelezetté az ún. „trade compliance” sztenderdek adaptálására.

A globális értékteremtő láncok biztonságát ugyanakkor csak az garantálhatja, ha a lánc minden tagja azonos szempont- és ellenőrzési rendszer alapján szabályozza az áruk gyártásával és szállításával összefüggő feladatait. E kötelezettség teljesítésének egyik kulcseleme az ún. „trade compliance” szakember jelenléte a vállalatnál.

A Kereskedelembiztonság és üzletfejlesztés szakirányú továbbképzés célja olyan vállalati szakemberek képzése, akik rendelkeznek mindazon ismerettel, melynek révén megteremthető az uniós és a hazai jogszabályoknak való teljes körű megfelelés, a nemzetközi ellátási láncok működésének, és az egyedi tranzakciók teljesítésének fizikai és jogi védettsége. A két féléves továbbképzés elvégzését követően a kereskedelembiztonsági szaktanácsadó alkalmas lesz többek között az üzleti adatok gyűjtésére, rendszerezésére, hasznosítására, és az elemzésükhöz szükséges IT-alapú eljárások alkalmazására, a folyamatirányítási és ellenőrzési technológiák alkalmazására, az üzleti (logisztikai) folyamatok transzparenciájának és védelmének biztosítására, valamint munkája innovatív szervezésére és tudása megosztására.

A Kereskedelembiztonság és üzletfejlesztés szakirányú továbbképzésről további információk a linkre kattintva olvashatók.

 

[Beharangozó]

 A Budapesti Gazdasági Egyetem egyre bővülő képzési kínálata mindig igyekszik az aktuális igényekhez, piaci változásokhoz igazodni, így várhatóan 2019-től két új képzéssel fog kiegészülni a szakirányú továbbképzések már eddig is széles választéka.  A Külkereskedelmi Karon Wine managemant és Üzleti innovációk fejlesztése szakokon fejleszthetik tovább ismereteiket már alapdiplomával rendelkező, de további és naprakész tudásra vágyó jelentkezők.Hírek

Hírek

A képzést a program kidolgozói elsősorban azoknak a könyvelőknek ajánlják, akik digitális könyvelési gyakorlattal még nem rendelkeznek vagy korszerűsíteni kívánják munkájukat.