Keresés:
Események
«2021. január»
HKSzeCsPSzoV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

A felnőttképzésre jelentkezők közel felét még mindig a szakmai tudás bővítésének lehetősége motiválja
2019.02.27
Tanulni – mondják a szakértők – a munkaerőpiac folyamatosan változó világában elengedhetetlen. Ma már egy munkavállalónak egy új életpálya-modellhez alkalmazkodva nem árt lehetőleg 2-3 szakmával rendelkeznie. Az is törvényszerű, hogy mivel egy átlagos munkavállaló élete során több munkahelyen is megfordul, újabb és újabb ismeretek megszerzése, vagy éppen szakmaváltás válik szükségessé. A munkáltatók számára is fontos a képzett munkaerő alkalmazása, és – egyfajta ösztönzésként vagy speciális tudást igénylő területeken – hajlandóak a munkatársak továbbképzését is (anyagilag és/vagy erkölcsileg) támogatni. A felnőttképzők, így a Budapesti Gazdasági Egyetem számára is folyamatosan fontos kérdés (és kínálatukat is ahhoz igazítják), hogy a felnőttképzésben résztvevők milyen indíttatásból szánják rá magukat – többévi, de akár évtizednyi kihagyás után is – arra, hogy újból az iskolapadba üljenek. Az Egyetem képzésein résztvevők körében végzett felmérések szerint – a szakmai tudásukat mélyíteni szándékozók mellett – jelentős a jövőbeni elhelyezkedés megkönnyítését (28%) vagy a szakmaváltást fontolgatók (15,9%) aránya is.

Milyen tanulási lehetőségek nyitottak a felnőttek számára?

Felnőttként lehetőség van iskolarendszerű és azon kívüli képzést választani. Magyarországon (a KSH 2016-os statisztikai adatai alapján) a 25-64 éves magyar népesség 32,8%-a vett részt valamilyen felnőttoktatásban, míg a népesség 4,1%-a az iskolarendszert választotta, addig az azon kívüli képzésre jelentkezők aránya a korcsoporton belül meghaladta a 30%-ot. A vizsgált évben az iskolarendszeren kívüli oktatást, képzést választók legnagyobb arányban képesítést nem nyújtó szakmai tanfolyamon (12,5%), konferencián, előadáson (7,2%), munkahelyen munkához való betanítási folyamatban (5%), illetve csapatépítő tréningen (4,8%) vettek részt. A sorban az ötödik legvonzóbb képzéstípusnak az OKJ-s képzés minősült.

Mi az az OKJ?

Az OKJ-s képzések olyan, az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő, szakképesítést adó képzések, amelyek iskolarendszerben, illetve – munka mellett tanulók számára – iskolarendszeren kívüli felnőttképzési formában végezhetők el. Ez utóbbi esetben a résztvevőknek jellemzően heti 1-2 alkalommal (a képzési formától függően hétköznap esténként vagy hétvégén) kell a képző intézményben megjelenniük.

Az OKJ-s képzésekkel kapcsolatosan gyakran felmerülő további kérdésekre a linkre kattintva találhat választ.

Mit kínál az OKJ?

A szakképesítést szerezni többek között azért érdemes felnőttképzési formában, mert az ismereteket gyorsabban (óraszámtól és ütemezéstől függően akár 6-8 hónap alatt) lehet elsajátítani, ráadásul a képzések gyakorlatorientáltak. Szakemberek azt javasolják, érettségi után mindenképpen szerezzünk egy OKJ-s szakmát, és utána még mindig lehet jelentkezni bármely felsőoktatási intézménybe, ráadásul, ha hasonló, kapcsolódó képzést választ a jelentkező, akkor még az OKJ bizonyítványa is jópár ponttal megdobja a felvételi pontszámát. Ezen túl – ha mégsem tanulna tovább – a képzést elvégző a tanfolyamon megszerzett képzettségével munkát is vállalhat. Meglepően magas azoknak a pozícióknak az aránya, amelyek betöltéséhez nem feltétlenül szükséges diploma.

A már diplomával rendelkezők számára egyetem után vagy később, egy-két évtizedes munkatapasztalattal is ajánlott az OKJ-s képzés megfontolása akár kiegészítő, tudást elmélyítő tanulmányként, akár egy esetleges szakmaváltásra felkészülésként.

Hogyan válasszuk ki a számunkra megfelelő képzést?

Ha már megszületett a döntés a tanulást illetően, a legnehezebb kérdés mindig a szakma kiválasztása, hiszen nem könnyű megtalálni azt a hivatást, amire piaci kereslet is van, és ami a későbbiekben – akár hosszú éveken keresztül – kedvvel űzhető. A választás előtt állónak érdemes végig gondolnia, mely területek érdeklik, ha pedig szerencsésen valamelyik hiányszakma kelti fel az érdeklődését, a későbbiekben a munkaerő-piacon is nagyobb eséllyel helyezkedhet el. Az álláshirdetésekben leggyakrabban megjelenő szakmák között – az informatikát, építőipart, kereskedelmet, oktatást és egészségügyet követően – megtalálhatóak a pénzügyi, gazdasági szakmák.

Az utóbbi években legkeresettebb szakmák között megtalálható a vállalkozási mérlegképes könyvelő (ehhez pénzügyi és számviteli előképzettség szükséges, viszont elvégzését követően folytatható a sor például az IFRS mérlegképes könyvelővel), a társadalombiztosítási ügyintéző és a bérügyintéző. (Ez utóbbiak egymásra épülve, időt és pénzt megtakarítva is elvégezhetők.)

Melyik képző intézményt válasszuk?

A legtöbb szakmát több iskolában, illetve képző intézménynél is oktatják. Takarékosabb megoldás az életkor és az eddigi végzettségek függvényében igénybe vehető kedvezményes iskolarendszerű oktatásba jelentkezés, viszont egyrészt nincs lehetőség bármely szakma esetében ingyenesen tanulni, másrészt a támogatott képzések hosszúak, időbeosztásukat tekintve eléggé rugalmatlanok, mellettük munkát vállalni nem nagyon van lehetőség. A szakma elsajátításának másik lehetősége a fentiekben már bemutatott OKJ-s képzés, mely igazodik a jelentkezők igényeihez.

A képző kiválasztásánál az árak mellett érdemes az intézmény hírét, megbízhatóságát vizsgálni, mert a leendő munkáltatók ahogy a diplománál, az OKJ-s képzés esetében is előnyben részesítik a szakmailag elismert képzők által kiadott bizonyítványt.

A Budapesti Gazdasági Egyetem a nevéhez hűen a felnőttképzésben is törekszik a színvonalas képzési tevékenységre, kiváló, gyakorlatban is jártas oktatókkal dolgozik, naprakész tudást nyújt és minőségbiztosítási rendszerének köszönhetően folyamatosan fejleszti szolgáltatásait. Az Egyetem komplex szolgáltatást nyújt; a képzés mellett vizsgáztatási tevékenységet is végez.

Képezze magát az Egyetemen! Tekintse meg felnőttképzési kínálatunkat!


Hírek

Hírek

A képzést a program kidolgozói elsősorban azoknak a könyvelőknek ajánlják, akik digitális könyvelési gyakorlattal még nem rendelkeznek vagy korszerűsíteni kívánják munkájukat.