Keresés:
Események
«2021. január»
HKSzeCsPSzoV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

GYIK
Gyakran ismételt kérdések
GYIK=gyakran ismételt kérdések

Amennyiben bármilyen észrevétele vagy kérdése van, jelezze a kapcsolatfelvételi űrlapunk segítségével vagy ha már tudja, melyik tanfolyamot szeretné választani, a képzés adatlapján feltüntetett oktatásszervező kolléga e-mail címén írja meg nekünk!Mi az az OKJ?

Az Országos Képzési Jegyzék, (OKJ) mely tartalmazza az állam által elismert szakképesítéseket. A Jegyzék határozza meg a képzésre vonatkozó alapadatokat (a szakképesítés típusa, szintje, tanulmányi területe, szakmacsoportba sorolása, szükséges iskolai végzettség stb.), a részletes követelményeket és leírást pedig az adott szakképesítésre vonatkozó szakmai és vizsgakövetelmény rendelet tartalmazza. További információt a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal oldalán ide kattintva talál.

 

Mikor ingyenes az első két OKJ-s képzés?

Az első két OKJ-s szakképesítés ingyenes megszerzése csak iskolarendszerű keretek között szervezett képzésekre vonatkozik, iskolarendszeren kívűli képzésekre nem.

 

Mi a különbség az iskolarendszerű és iskolarendszeren kívűli felnőttképzés között?

Szempontok

Iskolarendszerű

képzés

Iskolarendszeren 

kívüli képzés

Személyesség Személytelenebb (formálisabb)  Személyesebb (ismertség)
Szerep a folyamatban Tanuló/hallgató  Résztvevő
Tartalom  Tananyag, ismeret alapú  Kompetencia alapú
Motiváció  Végzettség  Ismeret/tudás
Időbeosztás  Merev, szabályozott  Rugalmasabb
Értékelés  Érdemjegy  Szöveges értékelés/benyomások
Fenntartó

 elsősorban a tankerületi központok,

alapítványok

 elsősorban a magánszféra vállalkozási formában,

emellett bárki: a közszféra, a munkaadók, a civil szféra

Fő célja

 pótló képzettség nyújtása

felnőttek számára

 a munkába állás (elhelyezkedés) és a

munkahely megtartásának segítése

Finanszírozási forma

 államilag támogatott, ingyenes

szakma szerzés, diákigazolvány igénylése

 Fizetős, piaci alapú
Jogviszony  Tanulói/hallgatói jogviszony  Felnőttképzési szerződés
Képzés ideje  legtöbbször min. 2 év  min. ½ év –  2 évig
Képzés munkarendje

 legtöbbször nappali, egy héten min. 3

vagy 4 alkalommal történő részvétellel

 legtöbbször hétvégi, vagy hétközben este


 

Miért a Budapesti Gazdasági Egyetemre essen a választásom a képzők között?

A BGE-n szerzett bizonyítvánnyal rendelkező munkavállalókat előnyben részesítik a munkaerőpiacon, mert a munkáltatók tudják, hogy valós és gyakorlatias tudást tükröznek az eredmények. Ez többek között kiváló oktatóink érdemei. Ezt támasztja alá az is, hogy számos képzésben résztvevőt a cége iskolázza be hozzánk, sőt néhány esetben több munkavállalójukat is egyszerre.

 

Kik oktatnak a BGE felnőttképzésein?

Tanáraink többsége egyetemi végzettséggel rendelkezik, de emellett többéves oktatói és gyakorlati tapasztalattal bírnak. Az órákon vizsgaközpontú és gyakorlatias oktatás folyik. Több tanárunk egyetemünkön is több éve tanít, sőt diplomájukat ők is Egyetemünkön szerezték.


Miért tart ilyen sokáig a képzés?

Minden OKJ-s képzés  központilag kiadott követelményrendszer alapján (amely kitér a képzés összes óraszámára, a modulok számára, a felmentési lehetőségekre) kerül engedélyeztetésre, melytől jogszabályban meghatározott módon eltérni nem lehet. Erre azért van szükség, hogy a képzésben részt vevő elsajátíthassa a a megfelelő tudást a sikeres szakmai vizsga reményében. Mindezek betartását hatósági ellenőrzések során nyomon is követik.


Melyik modul meddig tart?

A modulok száma és óraszáma képzésenként eltérő, a pontosabb információt és az időbeosztást a beiratkozáskor kapott órarend tartalmazza.


Az órarendemben az szerepel, hogy egy oktatási nap 8 órás és 8:30–15:00-ig tart. Hogy jön ez ki?

A 8 órás oktatást tanórával kell számolni, egy tanóra: 45 perc. Minden második tanóra után 10 perces szünet is be van iktatva.


Mennyit lehet hiányozni a képzésről?

A megengedett hiányzás mértéke az összes óraszám 20%-a, mely nem modulonként értendő.


Mi a különbség a modulzáró és a komplex szakmai vizsga között?

Modulzáró vizsga: írásbeli, gyakorlati és/vagy szóbeli felmérés az adott  modul tananyagának elsajátításáról. Ennek eredménye nem számít bele sem a komplex szakmai vizsgába, sem a bizonyítvány eredményébe, de a komplex szakmai vizsgára való jelentkezés feltétele. A modulzáró vizsga lehet központi  (ahol a Minisztérium által összeállított központi feladatlap alapján folyik a vizsga) és házi (ebben az esetben a modult oktató tanár által összeállított feladatsor készül).

Komplex szakmai vizsga: a sikeresen letett modulzáró vizsgák utáni végső/záró vizsga, melynek célja a bizonyítvány megszerzése.


Mi történik, ha nem sikerül a vizsgám?

A modulzáró vizsga sikertelensége esetén a vizsganaptár alapján lehetőség van újabb időpontban  javítóvizsgát tenni. A javító modulzáró vizsga időpontjáról minden esetben a vizsgaszervezőnél kell érdeklődni.

A komplex szakmai vizsga esetében az adott képzés szakmai és vizsgakövetelményében meghatározott időben és módon történik az újabb vizsgázás, itt is lehetőség van újabb időpontban javítóvizsgát is tenni.


Miért nem kapom vissza a befizetett központi modulzáró vizsga díját, ha nem tudok a vizsgán megjelenni?

A bejelentett létszámnak megfelelően történik a feladatlapok igénylése, már jóval a vizsga előtt. A központi modulzáró vizsga igénylésének díját az NGM felé az intézmények a bejelentett létszám szerint kell megfizetnie. Ha a jelentkező mégsem jelent meg a vizsgán bármilyen okból kifolyólag, a modulzáró vizsga díját a fent említett okokból nem áll módunkban visszafizetni.

 

Miért nem kapom vissza a befizetett komplex szakmai vizsga díját, ha nem tudok a vizsgán megjelenni?

A bejelentett létszámnak megfelelően történik a feladatlapok igénylése, illetve a vizsgabizottsági tagok felkérése, már jóval a vizsga előtt. Ha a jelentkező mégsem jelent meg a vizsgán, módosítani a vizsga létszámán már nem lehetséges.


Miért kell már 2 hónappal a komplex szakmai vizsga időpontja előtt jelentkezni?

A vizsga előtt a vizsgaszervezőnek 60 nappal be kell gyűjteni és összesíteni kell a jelentkezéseket, illetve hitelesíteni és ellenőrizni kell a benyújtott dokumentumokat. A vizsgázók számának Minisztérium felé történő bejelentését a vizsga időpontja előtt 40 nappal szükséges megtenni. A 40 nap alatt a Minisztérium előállítja a létszámnak megfelelő feladatlapokat, kijelöli a vizsgabizottság tagjait, akikkel a vizsgaszervezőnek fel kell vennie a kapcsolatot. Ilyenkor történik a szerződések megkötése, a vizsga hivatalos dokumentumainak előállítása, helyszín előkészítése, teremfelügyelők biztosítása stb.


Miből állnak a képzés költségei?

A képzés költségei a következő tételekből állnak: képzési díj, modulzáró vizsga díj, komplex szakmai vizsga díj.


Milyen díjfizetési kedvezmények vannak?

Lehetőség van a képzési díjat modulonként kiegyenlíteni, a vizsgadíjat pedig csak vizsgajelentkezéskor átutalni. A modulonkénti részletfizetés esetében a végösszeg megegyezik az egyösszegű díjjal (nem lesz magasabb annál a részletfizetés okán).


Van-e külön jegyzetköltség?

A saját tanári jegyzeteket elektronikus formában kapják meg a csoportok. Amennyiben az oktató ajánl további irodalmat (könyvet, jegyzetet, példatárat), azok beszerzése a képzésben résztvevő feladata és költsége. Az oktatásszervezők abban tudnak segítséget nyújtani, hogy hol van lehetőség a megvásárlásukra.


Miért nem azonnal történik meg a befizetések jóváírása?

A befizetett díjak összege először az Államkincstár számlájára érkezik, majd onnan kerül tovább utalásra az Egyetem számlájára. Ez után történik meg a kiírás teljesítetté tétele.


Láttam a honlapon, hogy Europass bizonyítvány-kiegészítőt is igényelhetek, az miért jó, mire tudom használni?

Az Europass bizonyítvány-kiegészítő segítséget nyújt a munkaadók számára, hogy egyszerűbben megismerjék az OKJ-s szakképesítéseket. Külföldi munkavállalás során növeli a munkakeresési esélyeket. Magyar, angol, francia és német nyelven lehet igényelni, külön díj ellenében.

 

 

Amennyiben bármilyen észrevétele vagy kérdése van, jelezze a kapcsolatfelvételi űrlapunk segítségével vagy ha már tudja, melyik tanfolyamot szeretné választani, a képzés adatlapján feltüntetett oktatásszervező kolléga e-mail címén írja meg nekünk!

 

 

 Hírek

Hírek

A képzést a program kidolgozói elsősorban azoknak a könyvelőknek ajánlják, akik digitális könyvelési gyakorlattal még nem rendelkeznek vagy korszerűsíteni kívánják munkájukat.